Hur bygger man med mursten?

Med hjälp av mursten kan du bygga allt ifrån en lägre mur som avgränsar en grusgång och gräsmatta till meterhöga väggar som avgränsar din trädgård mot omvärlden. Det som dock är viktigt är att du gör jobbet på rätt sätt för att få till en stabil mur som kommer att håll i många år framöver.

>> Köp din natursten hos Golvpoolen

Innan du sätter igång så ska du se till att du har de redskap som kan komma att behövas i ditt bygge. Redskap som spade, vattenpass och tumstock kan vara väl till nytta vid bygge av en mur. Om det är en större mur du ska bygga som kräver en del förarbete så behöver du även införskaffa redskap för detta.

3850752991_8246f5cf6dTill att börja med måste du se till att du har en bra grund att bygga muren på. Om du skulle vilja bygga muren på en gräsmatta så fungerar det alltså inte att placera stenblocken direkt på gräset. Ett bra sätt att få till en bra grund på är genom att gräva ett dike som är något bredare än själva muren är tänkt att vara. Häll sedan i bärlagergrus i diket och fyll sedan på med sättsand ovanpå det. När du sedan har en bit kvar tills diket är fullt så kan du sätta i din första rad med mursten. Tanken är alltså att det första lagret i muren ska börja redan en bit under marken. På så sätt får du en mur som inte välter eller flyttar på sig. Ska du dock göra en högre mur (högre än 1 meter) så blir en gjuten betongsula som grund nödvändig att göra.

För att dina murstenar ska håll ihop i muren så måste du använda dig av murbruk som finns i en mängd olika varianter. Vilken du ska välja beror oftast på vilken sorts sten du jobbar med. Du kan även använda dig av speciellt betonglim om det är betongblock du ska använda dig av.

När du sedan sätter igång och bygge din mur så gäller det att hela tiden se till så att muren håller sig rak och att du placerar blocken på rätt sätt. Bäst resultat får du om du lägger blocken med en halv stens förskjutning så att det inte blir några genomgående fogar.